Undervisning

FOLKEUNIVERSITETET ASSENS

#OPERA

3 FOREDRAG OM OPERA - 3 AKTUELLE STORVÆRKER

Her er muligheden for indføringer i spændende operamesterværker som vil gøre dig i stand til at få væsentlig mere ud af dine operaoplevelser. Operaerne kan opleves i efteråret 2018 i Operabio i Odense og på operaen i Flensburg.

 

Selvom man ikke skal overvære en opførelse af dem er de i sig selv et berigende bekendtskab. Der vil være fokus på komponisternes forudsætninger, operaernes tilblivelse, opbygning, musikdramatiske virkemidler, tradition hhv. fornyelse, tonesprog herunder brugen af operaorkestret og forholdet mellem teksten, sceneriet og musikken sådan som komponisterne og forfatterne oprindeligt havde tænkt sig det skulle være.

 

Sammen med en gennemgang af handlingen vil der være ledsagende musikeksempler fra de bedste indspilninger gengivet på et godt klasse A-anlæg og centrale motiver og temaer spillet på klaver.

Administration

TOBAKSGAARDEN

KULTURHUSET I ASSENS

Tobaksgården 7-11

Telefon 64 71 20 31

Hjemmeside: www.fuassens.dk

E-mail: post@fuassens.dk

Komité

FOLKEUNIVERSITETET ASSENS

 

Birgitte Lerche, formand

Lasse Tajmer, næstformand

Bjørn Steding-Jessen

Poul Poulsen

Johan Møhlenfeldt Jensen

Ole Toft Hansen

Ena Nørgaard

Bent Damsbo

 

SAMSON & DALILA (Saint-Saëns – 1877)

Dommerbogen fra Det gamle Testamente beskriver bl.a. en fanatisk troskonflikt mellem jøder og filistre med vold og erotik, og en kamp mellem mandekraft og kvindelist næret af hhv. kærlighed og svig. Den fortryllende, men forræderiske skønhed Dalila synger i 2. akt operaens kendteste arie: ”Mit hjerte åbner sig for din stemme som en blomst til kys ved daggry”. Sam¬sons store hår er et symbol på hans kraft og efter at han er blevet forblændet og narret af kærligheden til Dalila bliver han taget til fange. Hans hår bliver klippet af og hans øjne stukket ud. Men håret vokser ud igen og så kan han få det hedenske tempel til at styrte sammen og slå alle der er i det ihjel. Saint-Saëns har skabt den stemningsmættede musik. (Operabio Odense fra Metropolitan 10/11)

 

8. November 2018 kl. 15.00 - ca. 17.30

Sted: Tobaksgaarden, Biografen

Underviser: cand.mag. Bjørn Steding-Jessen

BILLET: www.tobaksgaarden.dk

DEN FLYVENDE HOLLÆNDER (Wagner - 1843)

Den hollandske fantomkaptajn kan kun hvert 7. år gå i land og der håbe på at blive forløst fra sin forbandelse ved at finde en kvinde som vil ofre sig totalt for ham: at give sin sjæl for at hollænderen kan få fred i sin. Ifølge Wagner er det et billede på ham selv og derfor skal det lykkes. Men det er meget tæt på at gå galt. Det er den lettest tilgængelige af hans ‘rigtige’ operaer dvs. et værk som har hans markante karakteristika - ledemotiver, et stort selvstændigt orkester, forløsning og mytologi - og som han ikke selv har taget afstand fra. (opføres på operaen i Flensborg d. 23/11)

 

22. November 2018 kl. 15.00 - ca. 17.30

Sted: Tobaksgaarden, Biografen

Underviser: cand.mag. Bjørn Steding-Jessen

BILLET: www.tobaksgaarden.dk

Copyright © All Rights Reserved. ADMINISTRATION: TOBAKSGAARDEN - KULTURHUSET I ASSENS 64 71 20 31 WWW.FUASSENS.DK POST@FUASSENS.DK