Undervisning

Copyright © All Rights Reserved. ADMINISTRATION: TOBAKSGAARDEN - KULTURHUSET I ASSENS 64 71 20 31 WWW.FUASSENS.DK POST@FUASSENS.DK

FOLKEUNIVERSITETET ASSENS

#OPERA

3 foredrag om Rossini på Tobaksgaarden

 

 

torsdage kl. 15.00 - ca. 17.30

 

22/3 + 12/4 + 26/4 2018

 

v/ cand.mag. Bjørn Steding-Jessen

 

Det var ikke uden grund at Gioachino Rossini (1792 - 1868) for 150 år siden fik en statsbegravelse som en af musikhistoriens mest succesfulde komponister. Det bliver i år fejret med ekstra mange opførelser af hans 40 alvorsfulde og komiske operaer. Skabt på bare 20 år! Han var det meste af tiden en charmetrold og humørbombe, men samtidig en dybt seriøs kunstner og ekvilibristisk nodevirtuos der var i stand til at komponere sine melodiøse og sprudlende verdenssucceser hurtigere end kopisterne rent manuelt kunne nå at kopiere dem. Fremgangsmåden var helt speciel og musikken besidder en enestående stemningsmæssig polaritet givet af den handlingsmæssige sammenhæng. Hans popularitet i samtiden er uden sidestykke og 'Rossini-feberen' rasede i hele Europa i 1810'erne og -20'erne.

 

Gennem 3 foredrag får du ikke mindst en indføring i 3 af hans berømteste operaer. Der vil bl.a. være fokus på hans personlige forudsætninger, hans specielle virkemidler, hans foretrukne arie- og ensembleformer, det såkaldte Rossini-crescendo og hans valg af stemmetyper foruden referencer til samtids- og musikhistorien. Der bliver naturligvis også en handlingsgennemgang med gode musikeksempler og hvor de vigtigste motiver bliver spillet på klaver.

 

22/3 Barberen i Sevilla Verdens berømteste ikke-eksisterende ouverture (!) indleder

Rossinis kendteste opera. Den har været på repertoiret ubrudt i over 200 år og det skyldes ikke mindst kombinationen af dens festlige musik og finurlige skuespil. Det omfattende mesterværk har Rossini komponeret på bare nogle få uger samtidig med at alle regler og konventioner for perfekt komisk opera er overholdt. Bag den veloplagte musik og handlingens muntre facade er der social kritik af forfatter Beaumarchais der fra tiden op imod den franske revolution mere end antyder at hvis man har penge og titler står man over loven. Det angår et truende tvangsægteskab som dog bliver afværget med list, bestikkelse og kærlighed af hhv. en Karl-smart, en velhavende greve og en amourøs yndighed - så alt ender godt og lykkeligt.

 

12/4 Rejsen til Reims er klingende champagne og operagenrens svar på Halløj på Badehotellet! Den er skrevet til den franske Charles X's kroning i 1825 som et festfyrværkeri af flot orkesterspil, virtuose arier og smægtende skønsang - dengang leveret af Europas dygtigste sangere. Allerede den ironiske titel - man kommer ikke ud af stedet - giver den første antydning af en fantastisk, vittig og kongelig musikunderholdning som tager sit udgangspunkt i europæisk og specielt fransk samtidshistorie i det første årti efter Napoleonskrigene. Udover sjove og til dels respektløse musikalske citater får man de mest elegante, virtuose og frydefulde skrivemåder for sang og orkester som overgår alt hvad Rossini har lavet indenfor komisk opera. Operaen har en meget speciel handlingskarakter, opbygning og stil. Hvorfor brændte Rossini det eneste partitur efter bare 3 opførelser. Og hvordan kan man så opføre operaen i dag?

 

26/4 Wilhelm Tell (1829) Rossinis sidste opera blev i kombinationen af kvalitet og kvantitet også hans største. Den schweiziske frihedskamp fra 1200-tallet er via Schillers intensivering af dramaet og ikke mindst Rossinis musikalske beskrivelser blevet til et storværk der hensatte datidens publikum i ekstase og benovelse. Blandt mange spektakulære optrin skal titelpersonen med en pil skyde et æble af sin søns hoved. Tidens andre - og også senere - operakomponister har brugt værket som en lærebog over alt hvad der overhovedet kunne lade sig gøre i en opera. Det var også stærkt medvirkende til at operaen fik over 500 opførelser alene i Paris i Rossinis egen levetid.

 

 

Køb dine billetter på tobaksgaarden.dk

 

Administration

TOBAKSGAARDEN

KULTURHUSET I ASSENS

Tobaksgården 7-11

Telefon 64 71 20 31

Hjemmeside: www.fuassens.dk

E-mail: post@fuassens.dk

Komité

FOLKEUNIVERSITETET ASSENS

 

Birgitte Lerche, formand

Lasse Tajmer, næstformand

Bjørn Steding-Jessen

Poul Poulsen

Johan Møhlenfeldt Jensen

Ole Toft Hansen

Ena Nørgaard

Bent Damsbo